Argentinië - Stadswijn 2019

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Argentinië

Argentinië - Bodega Sottano - Chardonnay / Chenin Blanc

Argentinië - Bodega Sottano - Chardonnay / Chenin Blanc

Jonge toegankelijke wijn met een goud gele kleur. De wijn heeft aroma’s van tropisch fruit. Een fraaie zuurgraad met middellange afdronk.

Samenstelling: Chardonnay / Chenin Blanc
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 9-11 graden

Lekker bij de vis en witte vleessoorten.

Doos van 6 flessen.

€ 36,00 Toevoegen
Argentinië - Bodega Sottano – Reserva – Malbec – Mendoza

Argentinië - Bodega Sottano – Reserva – Malbec – Mendoza

Donkerrode kleur met een goede concentratie en tonen van cassis, koffie, chocolade en hout.
De wijn heeft een stevig mondgevoel, vlezig met rijpe en ronde tannines.

Samenstelling: Malbec
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 16-18 graden

Een goede combinatie met varkensvlees gerechten.

Doos van 6 flessen.

€ 72,50 Toevoegen

Argentinië

Argentinië is met ruim 200.000 hectare wijngaard verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Het is ook een land dat, min of meer in navolging van het buurland Chili, kwalitatief sterk in opkomst is.

Nummer 1 van Zuid-Amerika

Argentinië is met ruim 200.000 hectare wijngaard verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Het is ook een land dat, min of meer in navolging van het buurland Chili, kwalitatief sterk in opkomst is. Wijnbouw werd er in de 16e eeuw geïntroduceerd door de Spaanse veroveraars. Zij plantten er de criolladruif, een kwaliatief uiterst matige soort die verwant is met de pais in Chili en de mission in Mexico en Californië. De grote doorbraak kwam eind 19e eeuw, toen veel kolonisten uit Italië en het Baskenland naar Argentinië trokken. Zij brachten tal van interessante druivensoorten mee naar hun nieuwe vaderland. Een andere positieve factor was de economische bloei die het land rond de eeuwwisseling beleefde. De politieke en economische malaise waaronder Argentinië een groot deel van de 20e eeuw te leiden had zorgde er echter voor dat de wijnbouw tot voor kort bijna volledig gericht was op volume en nauwelijks op kwaliteit. De teruglopende consumptie in eigen land heeft producenten evenwel gedwongen zich meer op export toe te gaan leggen en de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren.

Aan de voet van de Andes
Argentinië beschikt over een uitstekend potentieel voor goede wijnen. De wijngaarden liggen vooral in het westen van het land, aan de voet van het Andes gebergte. Het klimaat is daar zeer geschikt voor wijnbouw: droog en zonnig. Smeltwater uit de Andes zorgt voor een probleemloze irrigatie. In combinatie met vrij rijke bodems leidt dit tot een tamelijk hoge opbrengst. Belangrijker voor de productie van kwaliteitswijnen is de omstandigheid dat heel wat wijngaarden zich op grote hoogte boven zeeniveau bevinden. Daardoor worden extreem hoge temperaturen vermeden, wat ten goede komt aan de aroma's en zuren van de wijnen.
Het belangrijkste herkomstgebied is Mendoza, met de gelijknamige provinciehoofdstad in de rol van Argentinië's onbetwiste wijncentrum. Andere belangrijke gebieden zijn San Juan, La Rioja (niet te verwarren met La Rioja in Spanje!) en Salta.

Gevarieerde aanplant

Argentinië kent voor een niet-Europees wijnland een verrassend gevarieerde aanplant, zeker wanneer je een directe vergelijking met buurland Chili maakt. Soorten voor rode wijn worden het meest geteeld, met als meest karakteristieke de malbec. Die druif is te beschouwen als de 'nationale' Argentijnse druif. Hij geeft stevige wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen. Een andere specialiteit is de van origine Piemontese bonarda. Verder kom je ook de Spaanse tempranillo tegen, de wereldburgers cabernet sauvignon en merlot, en de syrah. Visitekaartje bij de witte druivenrassen is de aromatische torrontes, die wel wat aan (droge) muskaat doet denken. Van de overige variëteiten zijn o.a. chardonnay, sauvignon, sémillon en viognier te noemen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu