Australië - Stadswijn2017

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Australië

Australië - Arithmetics Chardonnay

Australië - Arithmetics Chardonnay

Aangename geur van gele pruimen en nectarine. De wijn is sappig en fris met goede zuren na.

Samenstelling: Chardonnay
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 8-18 graden

Fijn in combinatie bij kip kerry of een salade.

Doos van 6 flessen.

€ 33,00 Toevoegen
Australië - Arithmetics Shiraz

Australië - Arithmetics Shiraz

Australië - Arithmetics Shiraz

Volle krachtige rode wijn. met de smaak van kersen en bosbessen. In de afdronk wat aangenaam hout.

Samenstelling: Shiraz
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 15-17 graden

Lekker bij belegen kaas of een pepersteak.

Doos van 6 flessen.

€ 33,00 Toevoegen
Australië - Coldridge Estate – rood

Australië - Coldridge Estate – rood

Australische wijn met een goed doordrink gehalte.
Het speelse fruit in de smaak combineert goed met het rijpe eikenhout wat pas bij de afdronk waarneembaar is.

Samenstelling: Shiraz, Cabernet Sauvignon
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 16-18 graden

De wijn vormt een heerlijke combinatie met lichte vleesgerechten en pizza.

Doos van 6 flessen.

€ 35,50 Toevoegen
Australië - Coldridge Estate – wit

Australië - Coldridge Estate – wit

Bleek strogeel met een zweem van groen. Ronde en zachte neus van exotisch fruit en lichte houttonen. Zachte aanzet met mooi tropisch fruit, ananas en houttonen. Deze wijn heeft goede lengte en structuur. De afdronk is midden lang met fris zuurtje.

Samenstelling: Chardonnay
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 8-10 graden

Goede combinatie met verschillende visgerechten of op zichzelf.

Doos van 6 flessen.

Als u deze wijn besteld ontvangt u ook nog een Stadswijn Dinerbon t.w.v. € 3,00 per doos.

€ 35,50 Toevoegen

Australië

Het voormalige bierdrinkersland Australië heeft zich ten langen leste geschaard in de rij van toonaangevende wijnlanden. Weinig andere landen hebben hun export de afgelopen jaren zo explosief zien groeien als datzelfde Australië.

Van bier naar wijn

Het voormalige bierdrinkersland Australië heeft zich ten langen leste geschaard in de rij van toonaangevende wijnlanden. Weinig andere landen hebben hun export de afgelopen jaren zo explosief zien groeien als datzelfde Australië. En al even weinig landen hebben zo'n spectaculaire uitbreiding van hun wijngaarden gezien als Australië. Zoals bijna overal in de Nieuwe Wereld is die opkomst van recente datum. Immers, tot ver na WO II bestond de productie hoofdzakelijk uit alcoholische en/of zoete wijnen. Niet dat het het land aan enige wijnhistorie ontbrak. In tegendeel, dankzij de vele immigranten uit Europese wijnlanden als Italië en Duitsland kent Australië al ruim een eeuw wijnbouw. Alleen had maar een enkeling van finesse gehoord. De stijl van de Australische wijnen is inmiddels radicaal gewijzigd. Trefwoord is nu 'fruit'.

Techniek en terroir

Het beeld van Australië in Europa is een beetje wat vertekend, omdat een paar grote bedrijven de (export)markt domineren. Van de wijnen die vele honderden individuele producenten op de markt brengen krijgt het buitenland maar een fractie te zien.
Wat alle Australische producenten gemeen hebben is dat ze de beschikking hebben over perfect gerijpt fruit, ook in de relatief koele regio's, en dat hun "technisch kunnen" op een zeer hoog peil staat. Zo zeer zelfs dat tal van Australiërs in tal van landen als een soort ontwikkelingswerkers aan de slag zijn gegaan, tot in Frankrijk aan toe. Ze werden flying winemakers genoemd, een term die nu vast onderdeel van het internationale wijnjargon is. Je komt in Australië vrijwel nooit een slechte wijn tegen. Nog iets. De tijd dat bij wijze van spreken alles wat en los vast zat gemengd werd tot merkwijn is voorbij. 'Terroir' is nu het gevleugelde woord, en variatie heeft de voorkeur boven uniformiteit. Merknamen maken steeds meer plaats voor districts- of wijngaardnamen.

Wijnbouw geconcentreerd in zuidoosten

Het grootste deel van Australië is te warm en te droog voor wijnbouw. Die is daarom geconcentreerd in het zuidoosten van het land waar het klimaat het meest gematigd is. Toch is irrigatie meestal wel nodig. Enkele gebieden die dicht bij zee liggen profiteren van de verkoelende invloed die daar van uitgaat. Opvallend is dat de afzonderlijke productiegebieden ver uit elkaar liggen. Het is daarom onmogelijk om generaliserend over klimaat- en bodemomstandigheden te spreken. Hoewel in alle delen van Australië wel ergens wijngaarden te vinden zijn, komt het leeuwendeel van de wijnen uit drie provincies: New South Wales, Victoria en South Australia. Alle drie samen vallen ze onder de noemer South Eastern Australia. Kwalitatief goede individuele herkomstgebieden zijn o.a.: Barossa Valley, Padthaway en Coonawarra in South Australia, Yarra Valley in Victoria, en Hunter Valley in New South Wales.

Eigen accent

Australië produceert hoofdzakelijk varietal-wijnen, met de naam van de druif prominent op het etiket. Daarnaast zijn er de nodige blends van twee druivensoorten. Australië's eigen druif is de shiraz. Hoewel de shiraz in genetisch opzicht identiek is aan de syrah, is het moeilijk om overeenkomsten met 'klassieke' syrahwijnen van de Rhône te ontdekken.
Anders gezegd: Australië's shiraz heeft een geheel eigen karakter, met de nadruk op rijp fruit. De beroemdste wijn van het land, Penfolds Grange, laat echter zien over wat voor structuur een top Shiraz kan beschikken. Behalve shiraz heeft Australië ook veel cabernet sauvignon. En ook hier geldt dat de topwijnen over een enorme kracht en diepgang beschikken.
Typisch Australisch, met het nodige fruit, is trouwens de blend van deze twee soorten. Een andere interessante Australische wijn is Pinot Noir. In een land dat als warm bekend staat zou je dat misschien niet verwachten. Australië kent echter diverse streken waar het helemaal niet zo warm is en waar de temperaturen eerder aan die van een Europees gebied als de Bourgogne doen denken. En dat is precies wat de pinot noir nodig heeft.

Bij de witte druiven vallen twee soorten meteen op als ongewoon: semillon (zonder accent op de e) en riesling. Van beide worden zowel droge als edelzoete wijnen gemaakt, vaak van verrassend mooie kwaliteit. Sauvignon blanc vind je in Australië niet zo veel, maar chardonnay des te meer. Ooit stond Australische Chardonnay gelijk aan rijk, tropisch en oaky. Heftig, om zo te zeggen. De trend wijst nu echter in de richting van meer zuren, minder alcohol en beter geïntegreerd hout. Een specialiteit uit het verleden zijn likeurachtige dessertwijnen van muskaatdruiven. Super intens van smaak en perfect voor zoetekauwen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu