Beaujolais - Stadswijn 2019

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Beaujolais

Frankrijk
 

Beaujolais
Hoewel de Beaujolais eigenlijk tot de Bourgogne gerekend zou kunnen worden, is het als wijngebied volledig onafhankelijk daarvan. Wat de twee gemeen hebben is dat ze aan elkaar grenzen. Verder is de Beaujolais totaal anders. Het is het begin van het Zuiden en het is het land van de gamay-druif, of liever: gamay noir à jus blanc. De van nature uitbundig groeiende gamay lijkt wel voorbestemd voor de arme granietbodems van de Beaujolais. Toch moet hij wel zeer dicht worden aangeplant om de groei in toom te houden.
Beaujolais kent drie kwaliteitsniveaus. Aan de basis van de piramide staat de AOC Beaujolais. Een trap hoger staat Beaujolais Villages. De top tenslotte wordt gevormd door tien Crus. Deze Crus zijn een soort gemeenteappellations, Brouilly, Côte de Brouilly, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié, Saint-Amour. Qua stijl vind je zowel lichtvoetige, elegante wijnen als geconcentreerde met rijpingspotentieel. Over het algemeen is Beaujolais echter geen wijn om lang te bewaren. Op zoek naar iets bijzonders? Wat dan te denken van een Beaujolais Blanc? Die wordt mondjesmaat geproduceerd in het noorden van de streek.

Beaujolais is de streek van de jonge fruitige wijnen. Fleurie is één van de bekendste van de 10 crus van de Beaujolais. De naam Beaujolais is wereldwijd een zeer bekende, en dat is vooral vanwege de wijnen die er vandaan komen. Maar ook de regio zelf mag er zijn, vanwege zijn traditie in landbouw en de textiel, zijn geografische ligging als “Koninklijke Weg” van Parijs naar Rome, en vanwege de schitterende, authentieke plekken die verborgen liggen in de valleien van deze gevarieerde streek. Gamay is de haastige Beaujolais-druif. Haastig vanwege de snelle vinificatie met gebruik van ‘macération carbonique’. Maar ook is de rijping snel, zodat deze druivensoort kan rijpen in koelere gebieden als de Loire. De wijnen kunnen omschreven worden als fris en fruitig, licht van kleur, veelal met een sterk blauwe tint. In de de geur en smaak vinden we aardbeien, frambozen, kersen en soms banaan. De wijnen kunnen zeer verfrissend zijn, mits koel geserveerd, omdat zij laag in tannine en hoog in zuur zijn.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu