Champagne - Stadswijn2017

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Champagne

Frankrijk
Frankrijk | Delbeck – Champagne – Brut Heritage

Frankrijk | Delbeck – Champagne – Brut Heritage

Oud Champagne huis uit 1832. Staat sinds jaar en dag garant voor kwaliteit.
Fijne belletjes, een milde verleidelijke Champagne.

Samenstelling: Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 8-10 graden

Lekker bij de vis, als aperitief, of als feestwijn te drinken.

Prijs per fles: € 20,00. Doos van 6 flessen.

€ 20,00 Toevoegen
Frankrijk | Heidsieck & Co Monopole - Blue Top Brut

Frankrijk | Heidsieck & Co Monopole - Blue Top Brut

Een mooie Champagne, van één van de aller grootste huizen en marktleider in Frankrijk.

Samenstelling: Pinot Noir (70%), Chardonnay en Pinot Meunier
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 8-10 graden

Als feestelijke drank, maar ook lekker bij visgerechten.

Normale Prijs per fles: € 33,98 Deze maand per fles: € 20,50

Deze maand kunnen de wijnen en champagne van de actielijst ook per fles worden besteld.

€ 20,50 Toevoegen

Champagne
La Champagne is het meest noordelijke gebied van Frankrijk. Met z'n koele klimaat en kalkrijke krijtbodem heeft het de ideale omstandigheden voor de productie van 's werelds beroemdste mousserende wijn, le Champagne. (Zie voor details het hoofdstuk Vinificatie). Voor stille wijnen is het hier eigenlijk al te koud, al was de faam van de streek daar ooit juist wel op gebaseerd! Champagnes paren een hoge zuurgraad aan aromatische verfijning en complexiteit. Ze komen van drie druivensoorten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Meestal worden die gemengd, behalve in de Côte des Blancs. In dat district gebruikt men alleen chardonnay, voor wijnen van het type Blanc de Blancs. In de Montagne de Reims is pinot juist weer sterk vertegenwoordigd die voor een wat zwaardere stijl wijn zorgt. De meeste champagnes zijn assemblages van diverse stille basiswijnen van diverse jaargangen. Hierdoor kan jaar in jaar uit een gelijkmatige kwaliteit geproduceerd worden. Alleen van zeer goede oogstjaren produceert men Vintages of Millésimés. De meeste wijnen zijn van het droge type Brut, d.w.z. met maximaal 15 gram restsuiker per liter. Toevoeging van wat suiker in de dosage bij de botteling is nodig om de hoge zuurgraad wat af te ronde.
Tijdens de prise de mousse (belletjesvorming) liggen de flessen in koele kelders, omdat een koele, constante temperatuur dan zeer belangrijk is. Onder steden als Reims en Epernay liggen gangenstelsels van vele tientallen kilometers. Ze zijn een bezienswaardigheid van de eerste orde. Men kon ze vrij gemakkelijk uithouwen in dezelfde krijtbodem die zo'n goede ondergrond aan de wijngaarden biedt. Een eerste aanzet daartoe kwam al van de Romeinen, die het gesteente als bouwmateriaal gebruikten.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu