Chili - Stadswijn 2019

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Chili

Chili - Payada

Chili - Payada

Lekker en makkelijk drinkbare wijn met een uitstekende prijs kwaliteitsverhouding.

- Chilean White
- Clilean Merlot Rosé
- Chilean Red

Doos van 6 flessen.

€ 31,00 Toevoegen
Chili - Dos Camelidos – Chardonnay – Colchagua Valley

Chili - Dos Camelidos – Chardonnay – Colchagua Valley

De wijn heeft een bleekgele kleur, een heerlijk fruitig aroma van citrus en tropisch fruit.
De smaak is friszuur en een tikje romig. De afdronk is lang met een klein bittertje.

Samenstelling: Chardonnay
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 8-10 graden

Voor bij visgerechten of gewoon als aperitief.

Doos van 6 flessen.

€ 36,00 Toevoegen
Chili - Dos Camelidos – Cabernet Sauvignon – Colchagua Valley

Chili - Dos Camelidos – Cabernet Sauvignon – Colchagua Valley

Donkerrode wijn met aroma’s van rood fruit en een mooie afgeronde en soepele smaak.
De afdronk is een tikje gekruid, veroorzaakt door het beetje Carmenere dat in de wijn is verwerkt.

Samenstelling: 95% Cabernet Sauvignon, 5% Carmenere
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 16-18 graden

Heerlijke wijn bij vlees of wildgerechten. Lekker als aperitief, zo of bij borrelhapjes.

Doos van 6 flessen.

€ 36,00 Toevoegen

Chili

Chili is niet het grootste wijnland van Zuid Amerika - dat is buurland Argentinië - maar het is wel toonaangevend in kwaliteit en marketing.

Trendsetter in kwaliteit

Chili is niet het grootste wijnland van Zuid Amerika - dat is buurland Argentinië - maar het is wel toonaangevend in kwaliteit en marketing. Het heeft in ieder geval het schoolvoorbeeld geleverd van een succesvolle aanpak door een 'nieuw' wijnland dat z'n productie heeft afgestemd op de behoeften van de buitenlandse markt. Dat gebeurde eind jaren '70, begin jaren '80 en werd mede ingegeven door een dalende consumptie in eigen land. Een echt 'nieuw' land is Chili eigenlijk helemaal niet. Al in de 16e eeuw plantten de Spanjaarden er de pais druif aan. Eind 19e eeuw exporteerde Chili zelfs op vrij grote schaal wijn naar het door phylloxera zwaar getroffen Europa. De stijl van die wijn was in hoge mate geïnspireerd door Bordeaux. Rood dus, en gemaakt van soorten als cabernet sauvignon en de destijds populaire carmenère. Het succes was alleen van korte duur. Het grootste deel van de 20e eeuw produceerde Chili ruwe, oxidatieve wijnen voor de weinig kritische thuismarkt. Het enorme kwaliteitspotentieel werd maar nauwelijks benut

Perfecte groeicondities

Chili is een smal maar zeer langgerekt land dat ingeklemd ligt tussen het Andes gebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. De condities voor wijnbouw zijn er uitzonderlijk gunstig. Een sterk punt is het gezonde, droge klimaat met zijn vele zonlicht. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de stofwisseling in de planten, het zorgt er ook voor dat plantenziekten nauwelijks voorkomen. Ook de beruchte phylloxera, de druifluis die in Europa bijna alle wijngaarden verwoestte, heeft hier nooit enige schade aangericht. Druivenplanten hoeven daarom niet geënt te worden op onderstokken. De droogte vormt geen enkel probleem, aangezien er smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen. De Chileense wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangelegd in de vlakke delen van rivierdalen op vrij rijke bodems. Door al deze factoren bij elkaar groeien de planten uitbundig. In het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago, liggen Chili's belangrijkste wijngebieden. Ze maken deel uit van de grote Valle Central (Central Valley). Namen om op te letten zijn Maipo, Rapel, Curico en Maule Valley.

Meer variatie op komst

Chili scoorde tot nu toe vooral met zuivere, rechttoe rechtaan wijnen. Cabernets vooral, maar ook Chardonnays, Merlots en Sauvignons. Solide wijnen voor een scherpe prijs. De Chilenen willen echter van het goedkope imago af en proberen dat te doen op twee manieren. Door wijnen met meer complexiteit te produceren en door wat meer variatie in hun assortiment aan te brengen. Dat lukt allebei heel aardig. Tal van bedrijven maken tegenwoordig prestigeuze topcuvées, vaak in samenwerking met bekende producenten uit Frankrijk of Californië. Voor de verbreding van het aanbod zorgen verder ook bottelingen van soorten die tot nu toe wat in de schaduw stonden. Voorbeelden daarvan zijn de oude Bordeaux-druiven carmenère en malbec, en voorts ook syrah, pinot noir en riesling.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu