Portugal - Stadswijn 2019

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Portugal

Portugal Barros - 10 jaar oude port

Portugal Barros - 10 jaar oude port

Mooi robijnrood van kleur. In de geur koffie en tabak. De smaak is licht gerijpt, met rood fruit, rozijnen, walnoten en amandelen. Een mooie combinatie van fijne zuren, subtiel zoet en rijp fruit.

Samenstelling: Touriga Nacional, Tinta Barocca, Tinta Róriz, Touriga Franca
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 16-18 gtraden

Heel goed te schenken bij desserts met (pure) chocolade en/of rood fruit. Daarnaast ook op zijn plek bij gerijpte harde kazen. Natuurlijk ook heerlijk op zichzelf.

Prijs per fles: € 21,50

Deze maand kunnen de wijnen en champagne van de actielijst ook per fles worden besteld.

Aanbiedingsprijs per fles € 17,50

€ 17,50 Toevoegen
Portugal Barros - 850 - White - Douro

Portugal Barros - 850 - White - Douro

Fris en geparfumeerd, dominantie van fruitigheid en een licht balsamische hint. Deze droge witte wijn heeft een goede structuur en heeft een heerlijke afdronk.

Samenstelling: Diverse druivenrassen
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 10-12 graden

Geschikt voor bij salades of visgerechten.

Doos van 6 flessen.

€ 39,00 Toevoegen
Portugal Barros - 850 - Red- Douro

Portugal Barros - 850 - Red- Douro

Robijnrode kleur. Prachtige fruitige neus, nadrukkelijk aanwezig zijn de zoete geuren van rijp fruit. Een fris mondgevoel met een mooie balans. De zachte tannines zorgen voor een rond en aangenaam fris geheel.

Samenstelling: Diverse druiven rassen
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 10-12 graden

Voor bij de kaas of gegrilde vis.

Doos van 6 flessen.

€ 39,00 Toevoegen

Portugal

Een buitenbeentje in Europa dat zijn eigen druivensoorten trouw is gebleven en waar 'mondiale' druiven tot op heden nauwelijks voet aan de grond gekregen hebben. Het is een ware schatkamer met vele tientallen druivensoorten waarvan buiten de eigen streek nog nooit iemand gehoord heeft.

Authentiek karakter

Een buitenbeentje in Europa dat zijn eigen druivensoorten trouw is gebleven en waar 'mondiale' druiven tot op heden nauwelijks voet aan de grond gekregen hebben. Het is een ware schatkamer met vele tientallen druivensoorten waarvan buiten de eigen streek nog nooit iemand gehoord heeft. Toch kun je Portugal allesbehalve ouderwets noemen. Ook hier heeft men z'n voordeel gedaan met technische verworvenheden. De wijnen hebben daardoor aan finesse gewonnen, terwijl hun authenticiteit onveranderd gebleven is. In de meeste gevallen gaat het trouwens om assemblages van diverse druivensoorten.
Hoewel Portugal en Spanje maar weinig met elkaar gemeen hebben, is er toch iets wat ze delen: een grote verscheidenheid aan klimatologische condities. Ook in Portugal heb je verrassende verschillen, van nat en koel in de noordelijke Minho tot zonnig en warm in de zuidelijke Algarve.

Etikettering

De Portugese wijnwet onderscheidt twee herkomstbenamingen voor kwaliteitswijnen:
Denominação de Origem Controlada (DOC), evenals de appellation contrôlée in Frankrijk toegekend aan wijnen van het hoogste niveau.
Indicação de Proveniencia Regional (IPR), enigszins te vergelijken met Vin de Pays. Net als de DOC aan allerhande regels gebonden en soms een opstap in die richting.
Vooral portwijnen ondergaan een strenge kwaliteitscontrole. Wanneer ze alle tests doorstaan krijgen ze daarvoor een speciaal garantiezegel op de fles.

Port

Portugals grootste troef is port. De wijn dankt zijn naam aan de havenstad Porto maar komt uit de Dourovallei. Je vindt hier een van de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld met terraswijngaarden op steile hellingen. 's Zomers is het er brandend heet, 's winters ijskoud.
De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. Port zelf is een versterkte wijn. Door de gisting te onderbreken door toevoeging van wijnalcohol behoudt de wijn zijn restsuikers en krijgt hij tevens zijn relatief hoge alcoholpercentage. Port staat niet voor één enkele wijn, maar voor een hele serie wijnen. Wijnen met heel verschillende stijlen en smaken als gevolg van verschillen in het mengen en opvoeden van de basiswijnen:

White Port:
Witte port, droog, halfdroog of zoet van smaak. Gemaakt van witte druiven.

Ruby Port:
Een port waarvan de levendige rode kleur doet denken aan die van de edelsteen robijn. Een levendige jonge wijn met vurige fruitigheid en een constante kwaliteit.

Tawny Port:
Port met normaliter 3 tot 5 jaar rijping op vat. Hoe ouder de wijn is, des te meer oranje reflexen, soepelheid en finesse hij vertoont.
Vintage Character: Ietwat misleidende benaming voor een eersteklas Ruby met vijf jaar houtrijping. Anders dan de naam doet vermoeden is dit een blend van basiswijnen uit verschillende oogstjaren.

Old Tawny Port:
Bepaalde tawny's dragen een leeftijdsaanduiding: 10 years, 20 years, 30 years, of over 40 years old. Zij zijn samengesteld uit wijnen van diverse oogstjaren waarvan de gemiddelde leeftijd op het etiket is aangegeven.
Colheita: Tawny van één enkel oogstjaar. Rijpt lang op vat, van zijn prille jeugd tot aan het moment van bottelen. Evenals het oogstjaar vermeldt het etiket ook het tijdstip van botteling.

Late Bottled Vintage Port - L.B.V
.: Wijn van één enkel oogstjaar, dat met het jaar van botteling aangegeven is op het etiket. Rijpt 4 tot 6 jaar op vat voordat hij gebotteld wordt. Iets lichter, maar ook makkelijker toegankelijker dan een 'echte' Vintage.

Vintage Port
: Wijn van één enkel, uitzonderlijk goed oogstjaar. Wordt niet gemengd. Ondergaat een opvoeding van twee jaar op vat en voltooit zijn rijping op fles. Ontwikkelt zich langzaam en vormt daarbij bezinksel, wat decanteren noodzakelijk maakt.

Behalve de uit verschillende wijngaarden samengestelde Vintage met alleen de naam van de producent is er ook de Single Quinta Vintage. Deze is afkomstig uit één enkele wijngaard (quinta) en draagt de naam van die wijngaard.

En verder?

Uit het natte, groene noorden van het land komt de Vinho Verde, een levendige frisse wijn. Hoewel het meeste rood is, zie je in het buitenland enkel de witte versie. De beste is die met een hoog percentage alvarinho druif. De witte en rode tafelwijnen van de Douro - de Portstreek - behoren tot het beste wat Portugal aan tafelwijnen te bieden heeft. Modern gevinifieerd maar gemaakt van eigen druivensoorten. De productie ervan is trouwens groter dan die van portwijnen!
De Dão is een van de oudste wijngebieden in Portugal. Het ligt rond Viseu, ten zuiden van de Douro en produceert hoofdzakelijk rode wijnen die goed kunnen rijpen. Voor stoer, stevig rood met veel tannine moet je in Bairrada zijn. De power komt daar van zo'n typisch Portugese druif, de baga.
Een gebied in opkomst, en in zekere zin vergelijkbaar met de Languedoc en de Nieuwe Wereld, is de Alentejo. Je vindt hier, in het zuiden van Portugal, zowel goede rode als witte wijnen, hetzij met DOC (o.a. Redondo, Borba, Vidigueira, Reguengos) of als Vinho Regional.

Portugals meest onderschatte wijn komt van het eiland Madeira, ver weg in de Atlantische Oceaan. Het is een wijn met een volstrekt uniek karakter, net als port. Hij dankt dat karakter aan de geforceerde opvoeding, compleet met opslag in warme ruimtes. In smaak varieert hij van droog tot zoet. Vooral de zoete versies lijken het eeuwige leven te hebben.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu