VS - Stadswijn2017

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

VS

VS- Gnarly Head - Chardonnay

VS- Gnarly Head - Chardonnay

Een weelderige open wijn, romig, zacht en rijp. De smaak van peer en meloen komen naar boven.

Samenstelling: Chardonnay
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 10-12 graden

Bij lichte schimmelkazen, pasta met roomsaus of bij grote garnalen.

€ 74,00 Toevoegen
VS- Gnarly Head – Petite Sirah

VS- Gnarly Head – Petite Sirah

Een heerlijke geur, intens en krachtig. Mooi en zacht van smaak met zachte tannine. Normaal een druif voor in de blends, maar nu puur.

Samenstelling: Petite Sirah
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 16-18 graden

Lekker bij de pepersteak of zoals de Amerikanen doen: bij de hamburger.

€ 74,00 Toevoegen
VS- Noble Vines – 446 – Chardonnay - Monterey

VS- Noble Vines – 446 – Chardonnay - Monterey

Deze wijn bevat hinten van Golden Delicious appel, abrikozen en ananas. Deze medium-bodied wijn heeft een romige smaak van perzik, kokos en hinten van getoaste vanille.

Samenstelling: Chardonnay
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 8-10 graden

Hoewel deze wijn op zichzelf goed gedronken kan worden, vormt de wijn ook een goede combinatie met gegrilde schelpdieren, lichte voorgerechten met pasta of curry's.

Doos van 6 flessen.

€ 87,00 Toevoegen
VS - Noble Vines -337 – Cabernet Sauvignon - AVA Lodi

VS - Noble Vines -337 – Cabernet Sauvignon - AVA Lodi

De wijn bevat aroma's van Amerikaanse kersen, rijpe bessen en tonen van geroosterde koffiebonen. Fijne tanines en evenwichtige zuren dragen bij aan de smaken van zwarte bessen en bramen die samengaan met zoete kruiden en accenten van zwarte peper.

Samenstelling: Cabernet Sauvignon
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 14-16 graden

Deze wijn kan goed alleen gedronken worden, maar vormt ook een goede combinatie met met spinazie en kruiden gevulde varkenslende of geroosterde kip met pittige Italiaanse worst.

Doos van 6 flessen.

€ 90,00 Toevoegen
VS - Bernardus Sauvignon Blanc - Monterey County - Californië

VS - Bernardus Sauvignon Blanc - Monterey County - Californië

Licht gele kleur met aroma’s van citrusfruit, kruisbessen en enkele groene tonen vers gemaaid gras. Deze wijn heeft smaken van grapefruit, kruisbes, citrus- en tropisch fruit en grassige tonen.

Samenstelling: Sauvignon Blanc
Sluiting: Schroefdop
Serveertemperatuur: 10-12 graden

Ideaal als aperitief, maar ook een goede combinatie met vis, wit vlees en gevogelte, salades.

Doos van 6 flessen.

€ 114,00 Toevoegen
VS - Bernardus Chardonnay - Monterey County - Californië

VS - Bernardus Chardonnay - Monterey County - Californië

Licht goudgele kleur en intense aroma’s van witte bloemen, acacia, exotisch fruit. Een kruidige, ronde wijn met een lange en krachtige afdronk.

Samenstelling: Chardonnay
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 12 graden

Een goede combinatie bij gevogelte, witvlees, pasta, gegrilde vis en visgerechten.

Doos van 6 flessen.

€ 135,00 Toevoegen
VS - Bernardus Pinot Noir - Monterey County - Californië

VS - Bernardus Pinot Noir - Monterey County - Californië

Intens dieprode kleur met aroma’s van rood fruit, zwarte kersen en vanille. De wijn heeft een volle smaak met hinten van rood fruit en zwarte tannines.

Sluiting: Kurk
Samenstelling: Pinot Noir
Serveertemperatuur: 18 graden

Een goede combinatie rood vlees, wild, pastagerechten, kazen en paté.

Doos van 6 flessen.

€ 147,00 Toevoegen
VS - Bernardus Marinus - Monterey County - Californië

VS - Bernardus Marinus - Monterey County - Californië

Intense robijn rode kleur met aroma’s van rijp zwart fruit en cederhout in de neus. Heerlijke elegante lange smaak met sterke hinten van bosvruchten. Fraaie tannine structuur.

Samenstelling: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 16-18 graden

Een goede combinatie bij rood vlees, wild, pastagerechten, kazen en paté.

Doos van 6 flessen.

€ 252,00 Toevoegen

Verenigde Staten

Wie Amerikaanse wijn zegt, zegt bijna in een adem Californische wijn. Hoewel in bijna alle staten van de VS wel enigerlei vorm van wijnbouw bedreven wordt, ligt het zwaartepunt van de Amerikaanse wijnbouw in de staat Californië. Die neemt in z'n eentje circa 90% van de totale productie voor z'n rekening.

Grootmacht Californië

Wie Amerikaanse wijn zegt, zegt bijna in een adem Californische wijn. Hoewel in bijna alle staten van de VS wel enigerlei vorm van wijnbouw bedreven wordt, ligt het zwaartepunt van de Amerikaanse wijnbouw in de staat Californië. Die neemt in z'n eentje circa 90% van de totale productie voor z'n rekening. Californië is dan ook niet zo maar een staat. Het heeft de oppervlakte van een groot Europees (wijn)land als Italië en kent bijgevolg een enorme variatie aan bodems en klimaten. Bovendien hebben de meeste Amerikaanse producenten een onbedwingbare drang tot experimenteren, ongeacht of ze nu groot of klein zijn. En ze zijn ervan overtuigd dat wijn bedoeld is als fun!

ABC?

Californië baarde in de jaren '70 voor het eerst opzien met Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Tijdens een inmiddels legendarische proeverij in Parijs versloeg het de top van Bordeaux en Bourgogne! De beide C-druiven zijn daarna op grote schaal aangeplant. Het had er soms schijn van dat er uit Californië alleen maar 'Cab' en 'Chard' kwam. Vandaar de reactie: ABC, all but Chardonnay/Cabernet. De werkelijkheid is gelukkig een stuk genuanceerder. Californië heeft namelijk een behoorlijk grote variatie aan druivensoorten. De enige echte eigen specialiteit is de zinfandel, kortweg 'Zin', een wijn met de nodige power en met een heel markant aroma. Het relatief warme klimaat blijkt ook gunstig te zijn voor een druif als de syrah. Die is momenteel sterk in opkomst en geliefd bij producenten die wijnen in de mediterrane of Rhône-stijl willen maken. Natuurlijk mag ook de merlot niet onvermeld blijven. Na jarenlang in de schaduw van de cabernet sauvignon te hebben gestaan beleeft die nu een ongekende populariteit. In koele wijngaarden tenslotte gedijt de pinot noir uitstekend.
Bij de witte soorten is de chardonnay heel dominant, maar wie zoekt komt toch nog heel wat meer tegen. Sauvignon blanc bijvoorbeeld (al dan niet onder de benaming Fumé blanc aangeboden), maar ook chenin, riesling, pinot blanc etc.

Met dank aan de oceaan

Californië noemt zich graag de Sunshine State vanwege het over het algemeen zonnige en warme klimaat. De meeste wijnbouwgebieden liggen daarom op korte afstand van de kust. Zodoende profiteren ze van de verkoelende invloed van de Stille Oceaan. Die afkoeling gebeurt ofwel door wind ofwel door dikke mist die aan het eind van de middag door smalle openingen in de heuvelruggen langs de kust landinwaarts stroomt. Het mooist is dat te zien bij de Golden Gate brug in San Francisco. Vervolgens bedekt deze mist de valleien van Napa en Sonoma. Pas laat in de loop van de morgen slaagt de zon er in om hem te laten verdwijnen.
Hoe verder je landinwaarts komt, des te minder de mist er doordringt en des te hoger de temperaturen oplopen. Vanzelfsprekend heeft dit grote gevolgen voor de rijping van de druiven en voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijnen. Binnen de afzonderlijke Californische wijngebieden vind je opmerkelijk grote verschillen, niet alleen door de invloed van de oceaan maar ook als gevolg van ligging. Zo zijn er in Napa Valley bijvoorbeeld enerzijds wijngaarden in het warme, vlakke deel (de zogeheten valley floor), anderzijds hooggelegen wijngaarden op de koelere hellingen (mountain vineyards). Nog grotere verschillen zijn te vinden in Sonoma, dat onderverdeeld is in een 'Europese' veelheid aan appellations, variërend van warm tot koel. Een en ander neemt niet weg dat irrigatie meestal onvermijdelijk is.

Meer dan alleen Napa en Sonoma

Van alle Californische wijngebieden is de Napa Valley het bekendste en meest 'Amerikaanse'. Het ligt even ten noorden van San Francisco en heeft terecht een grote reputatie voor Cabernets, Merlots en Chardonnays. Met z'n vele imponerende wineries langs de belangrijkste weg door de vallei doet het wel een beetje denken aan de Médoc met z'n châteaux!
Het aangrenzende en rivaliserende Sonoma is het meest veelzijdige en, zoals al ter sprake kwam, veel Europeser van karakter. De glamour van Napa zoek je hier tevergeefs; het is juist landelijkheid troef. Behalve het gangbare werk vind je in Sonoma super Zinfandels en fraaie Pinot Noirs (Russian River). Sonoma en Napa delen aan hun zuidgrens samen het koele Carneros. Door hun goede zuurgraad zijn druiven uit dit district erg gewild bij producenten van mousserende wijnen. Verder naar het noorden ligt nog Mendocino, eveneens heel gevarieerd en daarom het volgen waard.
In de nabijheid van San Francisco liggen Livermore (met o.a. goede Sauvignon) en Santa Cruz Mountains (goede Cabernets), respectievelijk ten oosten en ten zuiden ervan. Ga je langs de kust naar het zuiden dan kom je eerst in Monterey, een gebied met veel frisse zeewind dat zich de afgelopen jaren werkelijk stormachtig ontwikkeld heeft. Het staat bekend om z'n 'koele' fruit, met voor op chardonnay. Nog verder zuidwaarts liggen Paso Robles en Santa Barabara. Ook daar is het succes te verklaren uit de betrekkelijke koelte. De aanplant van de wijngaarden is hier uiterst gevarieerd. Speciale vermelding verdienen de Rhône-variëteiten (o.a. syrah) in Paso Robles en de pinot noir in Santa Barbara.
Landinwaarts liggen de wijngaarden van de Central Valley en de Sierra Foothills. De warme Central Valley produceert vooral bulkwijnen, de Sierra Foothills daarentegen wijnen met een uitgesproken karakter, waaronder Zinfandel.
AVA's, varietals & single vineyards

Californische etiketten hebben als voornaamste informatie de naam van de varietal, de druivensoort waarvan de wijn voor tenminste 85% gemaakt moet zijn. Blends, die een fantasienaam dragen, vormen slechts een kleine minderheid van de productie, hoewel ze bijzonder goed kunnen zijn. Wat betreft de herkomst variëren de mogelijkheden van het zeer algemene California tot en met een nauwkeurig begrensd district. Zo'n begrensd herkomstgebied heet een American Viticultural Area, afgekort als AVA. Let wel: over de kwaliteit van de wijn hoeft dit niets te zeggen. Tal van grote Californische wijnen dragen op papier 'eenvoudige', op z'n minst ruim gedefinieerde herkomstbenamingen omdat ze worden samengesteld uit basiswijnen die uit verschillende regio's komen. Aan de nadere kant is er de opkomst van wijnen uit individuele wijngaarden waarvan de naam als zodanig op het etiket staat. Dit zijn de vineyard designated of single vineyard wines.

Pacific Northwest: Washington & Oregon
Washington State en Oregon, respectievelijk tweede en derde na Californië als producenten van wijn op basis van edele druivensoorten, vormen samen de Pacific Northwest. De wijnbouw heeft hier minder historie dan in Californië maar het kwaliteitsniveau is erbij vlagen erg goed. Hoewel ze aan elkaar grenzen zijn de onderlinge klimaatverschillen tussen deze twee staten zijn opvallend groot. Washington State ligt grotendeels achter het hoge kustgebergte en heeft een droog woestijnklimaat, overdag warm maar met koude nachten. Merlot, cabernet sauvignon en een hele serie andere 'internationale' druiven gedijen hier prima. De belangrijkste herkomstbenaming is Columbia Valley. Oregon ligt grotendeels voor hetzelfde kustgebergte en is juist relatief koel en vochtig, een prima omgeving voor de pinot noir en pinot gris. De Willamette Valley is zelfs uitgegroeid tot een internationaal mekka voor liefhebbers van Pinot Noir!

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu