Wijn Bewaren - Stadswijn 2019

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wijn Bewaren

Bewaren

Sommige wijnen worden met de jaren alleen maar lekkerder, maar andere wijnen zijn minder geschikt om langer te bewaren. Welke wijnen kunt u goed bewaren en hoe kunt u dit het beste doen?

Welke wijn kan je bewaren?


Als wijn bewaard wordt, wordt deze niet per se beter of lekkerder. De meeste wijnen zijn meteen drinkbaar. Ze zijn bedoeld om binnen één of twee jaar gedronken te worden. Langer laten liggen heeft meestal weinig zin. De prijs is wat dat betreft al een aardige eerste indicatie: wijnen van onder de 10 euro zijn eigenlijk altijd al op dronk en geschikt voor directe consumptie.

Bij welke wijnen loont bewaren wel de moeite? Goede bewaarwijnen zijn niet alleen duurder, maar meestal ook rood. Als u ze laat liggen, zullen allerlei stoffen in de wijn langzaam met zuurstof reageren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de looistoffen (tannines) en kleurstoffen. Het gevolg is dat de wijn een steeds complexere samenstelling en smaak krijgt. Voorbeelden van goede rode bewaarwijnen zijn de betere en zwaardere Bordeaux- en Bourgogne-wijnen.

Witte wijnen zijn gevoeliger voor zuurstof. Ze rijpen daarom vaak minder goed. Er zijn echter de nodige uitzonderingen. Betere Rieslings kunnen zich bijvoorbeeld jarenlang op de fles ontwikkelen en ook diverse Chardonnays bijvoorbeeld Chablis en andere witte Bourgognes zijn prima te bewaren, ook uit de Nieuwe Wereld. Rosé, mousserende wijnen en standaard kwaliteit witte wijnen kunt u meestal beter niet te lang laten liggen. Het beste kunt u ze binnen een jaar na aanschaf drinken.


Hoe bewaar je wijn?


Wijn kunt u het beste liggend of schuin liggend bewaren, zodat de kurk niet te snel uitdroogt. Daarnaast moet de omgeving relatief koel zijn en mag de temperatuur niet teveel schommelen. De ruimte waarin de flessen bewaard worden, moet niet te droog zijn. Ook mag het er niet tochten. Trillingen moeten zo veel mogelijk worden vermeden en de ruimte is bij voorkeur donker. In het algemeen geldt dat hoe langer u de wijn wilt bewaren, des te beter de omstandigheden moeten zijn.

Een heuse wijnkelder is uiteraard ideaal, maar behoort niet altijd tot de mogelijkheden. Een klimaatkast is een goede manier om wijnen onder constante omstandigheden te bewaren. Een iets simpelere oplossing kan een voorraadkast zijn of een oude kast waarin de omgevingsfactoren redelijk stabiel zijn.
Wat is het belang van zuurstof?

Zuurstof speelt een sleutelrol bij het ouderen van wijn. Dit kan zuurstof zijn die heel langzaam door de kurk heen lekt of zuurstof die al in de fles zat. Door chemische reacties met zuurstof worden verbindingen gevormd die de wijn een mooie smaak geven. Het is echter van groot belang dat die processen erg traag en geleidelijk verlopen. Wordt wijn te lang of te snel aan zuurstof blootgesteld, dan gaat de kwaliteit ervan achteruit.

Hoe groter de fles, des te minder contact er relatief met zuurstof is. Het effect van de zuurstof op de wijn is dus ook geringer. Wijn rijpt daarom langzamer en beter in grote flessen dan in standaardflessen. Is een wijn eenmaal ontkurkt, dan verloopt de inwerking van zuurstof veel te snel en zal de wijn snel in kwaliteit achteruit gaan. Drinkt u een aangebroken fles niet in één keer leeg, sluit hem dan af met behulp van een vacuümpomp om dit effect een beetje te vertragen. Bewaar aangebroken witte wijn of rosé ook altijd in de koelkast.

Vocht en temperatuur


Wijn kunt u het beste bewaren bij een temperatuur tussen 10 en 13°C. Dit geldt zowel voor rode als witte wijnen. Als de temperatuur iets hoger of lager is, is dat niet zo erg. Bij te hoge of lage temperaturen zal de wijn zich echter minder goed ontwikkelen en nooit de complexiteit halen die hij onder ideale omstandigheden kan bereiken. De temperatuur mag in ieder geval nooit onder het vriespunt of boven de 25°C uitkomen. In het laatste geval kan de kurk door uitzetting uit de fles komen en kan de wijn bederven door oxidatieverschijnselen. Behalve te hoge of lage temperaturen zijn ook abrupte temperatuurschommelingen erg slecht voor het ouderen van de wijn.

Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid luistert nauw bij het bewaren van wijn. Een luchtvochtigheid van circa 60-75% is ideaal. Dit is vochtiger dan de gemiddelde huiskamer en komt overeen met de atmosfeer in een niet al te droge kelder. Met een zogenoemde hygrometer kunt u eventueel de luchtvochtigheid nauwkeurig bepalen. Is de lucht te droog, dan kan de kurk uitdrogen en de wijn via de kurk verdampen. Dit kan leiden tot oxidatie en kwaliteitsverlies van de wijn. Is de lucht te vochtig, dan kan schimmelvorming optreden. Het etiket wordt hierdoor onleesbaar, maar tast de wijn zelf verder niet aan.

Kurk? Heel belangrijk!


Wijn is een kwetsbaar product. Een van de bekendste problemen die op kunnen treden, is het verschijnsel 'kurk'. Als gevolg van de muffe en bittere smaak en geur is wijn met kurk ondrinkbaar. Als de wijn een tijdje open staat, wordt de bitterheid alleen maar erger. Let op: sommige goede wijnen met veel tannines kunnen soms in eerste instantie ook een indruk van kurk geven. Als u die laat ademen, wordt de smaak echter juist minder bitter.

Kurk wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie van de wijn. Zoals de naam al suggereert, werd vroeger gedacht dat de kurk op de fles hierbij de grote boosdoener is. Dat is echter lang niet altijd het geval. De oorzaak kan ook liggen bij geïmpregneerde houten vaten of een slechte hygiëne. Ook kunt u zelf kurk veroorzaken door de kurkafsluiting omgekeerd terug te drukken op een geopende fles. Daardoor kunnen schimmels en vuil die op de bovenzijde van de kurk zaten in contact met de wijn komen.

Een methode om de kans op kurk te verkleinen, is het gebruik van schroefdoppen. Door het gebruik van schroefdoppen wordt de fles luchtdicht afgesloten en heeft elke fles wijn heeft daardoor precies dezelfde kwaliteit. Vooral witte wijnen, die het van zuiverheid en aromatische finesse moeten hebben, zijn daarom zeer gebaat bij deze vorm van afsluiting. Ook rode wijnen hebben echter voordeel van een schroefdop. Zoals gezegd, zijn de risico's op infecties (kurk) immers minimaal. Bovendien is er nog een heel simpel, praktisch voordeel: een kurkentrekker is niet meer nodig. Over het ouderen van wijn in fles met schroefdop zijn de meningen nog verschillend. Er zijn producenten die ook voor rood de voordelen zien en er zijn producenten die veel waarde blijven hechten aan kurkafsluiting omdat de wijn zich hiermee beter zou ontwikkelen.

Een paar bewaarwijnen?


Klassieke bewaarwijnen:


Welke flessen zijn nu concreet de moeite van het bewaren waard? Wijnen die zonder problemen een jaar of tien opgelegd kunnen worden zijn o.a.:

Vintage Port.
Porto levert met het type Vintage - wijn met een oogstjaar - de klassieke bewaarwijn bij uitstek. Grote Vintages blijven decennia lang onwaarschijnlijk vitaal. Tegelijk is dit een van de weinige uitzonderingen op de regel dat versterkte wijnen onmiddellijk drinkbaar zijn.

Bordeaux.
Goede nummer 2, zij het uitsluitend op het hoogste niveau, d.w.z. dat van crus classés. Ook Sauternes, een van 's werelds klassieke botrytiswijnen rijpt voortreffelijk.

Bourgogne.
Goede rode wijnen met premier of grand cru status rijpen goed, zij het niet in die mate als Bordeaux. Voor de meeste witte, gemaakt van chardonnay, geldt dat nog meer. Topwijnen uit Chablis, Meursault en Puligny rijpen daarentegen wel goed.

Rhône.
Vooral de grote rode wijnen uit het noorden, gemaakt van de syrah-druif, in appellations als Hermitage en Cornas.

Sud-Ouest.
De rode Madiran, gemaakt van tannat, en de zoete versie van Jurançon (petit manseng).

Midden-Loire.
Vouvray en Coteaux du Layon, gemaakt van chenin en met botrytis.

Piemonte.
Nebbiolo-wijnen als Barolo en Barbaresco.

Chianti.
Let wel: alleen op riserva-niveau of dat van Super Tuscans, pure sangiovese-wijnen of assemblages met cabernet sauvignon.

Brunello di Montalcino
. Evenals Chianti een sangiovese-wijn uit Toscane.

Spanje & Portugal.
Beperkt aantal rode tafelwijnen. In Portugal o.a. Bairrada van de baga-druif. In Spanje tempranillo-wijnen zoals Rioja en Ribera del Duero in (gran) reserva-uitvoering.

Nieuwe Wereld.
De grote Cabernets uit Californië. Uit Australië de grote Cabernets en top-Shiraz. Eveneens uit Australië botrytiswijnen van sémillon.

Duitsland.
Grote Rieslings, en dan vooral de edelzoete botrytiswijnen van het kaliber Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese of Eiswein.

Oostenrijk
. Edelzoete botrytiswijnen uit het Burgenland.

Hongarije. Edelzoete Tokaj met botrytis.

Champagne. Meestal niet - de rijping vindt plaats tijdens het productieproces. Uitzondering op deze regel vormen de Vintages, met name wanneer die gebotteld zijn op groot formaat.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu