Wijn Serveren - Stadswijn 2019

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wijn Serveren

Serveren

Wijn komt het beste tot zijn recht als hij optimaal behandeld wordt. Hoe haalt u het beste uit de smaak naar boven? Welke wijn combineert u met welk gerecht? En wat zijn de belangrijkste regels van de wijnetiquette? U leest het op deze pagina met informatie en tips over het serveren van wijn.

Wat zegt u? Karafferen en decanteren?

Zuurstof heeft een positieve invloed op de geur en smaak van wijn. Het zorgt ervoor dat de aroma's vrijkomen. Daarom is het goed om wijn een tijdje te laten 'ademen' voordat u hem drinkt. Alleen de fles ontkurken is daarvoor niet genoeg. Het beste kunt u de wijn overgieten in een karaf. Dit wordt 'karafferen' genoemd.

Controleer voordat u karaffeert of de karaf goed schoon is en geen geurtjes heeft. Ga ook na of de flessenrand schoon is. Spoel de karaf om met een beetje wijn, dit wordt 'vineren' genoemd. Giet vervolgens de hele fles wijn over in de karaf en laat hem een paar uur ademen.

Als er bezinksel onderin de fles zit, kunt u dit verwijderen door de fles eerst een tijd rechtop te laten staan. Schenk de wijn vervolgens voorzichtig in de karaf over. Wanneer het bezinksel in de flessenhals aankomt, stopt u. Dit wordt 'decanteren' genoemd. Voordat u decanteert, is het raadzaam om de capsule helemaal van de flessenhals te halen. Het is dan beter zichtbaar wanneer het tijd is om te stoppen met schenken.

Hoewel veel mensen bij karafferen en decanteren denken aan rode wijnen, zijn ook witte wijn en rosé erbij gebaat. Zeker als het om jonge wijnen gaat. En een mooie karaf op tafel staat natuurlijk altijd feestelijk. Pas alleen op bij de echt oude wijnen. Deze kunnen zo fragiel zijn dat ze door het contact met zuurstof juist hun schoonheid en smaak verliezen.Welke temperatuur hoort bij welke wijn?

Welke temperatuur hoort bij welke wijn
Bij de juiste serveertemperatuur komen de goede elementen van een wijn nog beter tot hun recht. En een verkeerde temperatuur kan ze juist teniet doen. Witte wijn en rosé worden meestal redelijk koel geserveerd en rode wijn wat warmer, zeker als die veel tannines bevat. De wat bittere smaak wordt namelijk versterkt bij lagere temperaturen.

Serveer wijn bij voorkeur niet boven de 18°C. Dan begint de alcohol namelijk te verdampen en wordt de smaak slechter. Het is meestal beter de wijn iets te koel dan te warm te serveren. De wijn warmt in het glas vanzelf nog wat op.

Het onderstaande schema geeft een indicatie van de beste serveertemperaturen, afhankelijk van het type wijn:

Mousserend - droog: 7-10°C
Mousserend - lichtzoet: 6-8°C

Wit - fris en fruitig: 9-11°C
Wit - verfijnd en complex: 11-14°C
Wit - vol en rond: 10-13°C
Wit - lichtzoet en zoet: 7-9°C

Rosé - fris en fruitig: 8-10°C
Rosé - vol en rond: 9-11°C
Rosé - lichtzoet: 8-10°C

Rood - licht en fruitig: 14-16°C
Rood - soepel en rond: 15-17°C
Rood - verfijnd en complex: 16-17°C
Rood - vol en krachtig: 16-18°C

Sherry - droog en fris: 8-10°C
Sherry - half zoet: 10-14°C
Sherry - verfijnd en complex: 14-17°C
Sherry - Zoet: 16-18°C

Port - fruitig: 9-12°C
Port - fruitig en complex: 14-16°C
Port - zacht: 12-15°C
Port - zacht en complex: 15-18°C

Zo hoort het...?

Voorproeven is bij elke fles wijn nodig. Het gaat hierbij om het ontdekken van afwijkingen en verschillen.

Laat als voorproever de wijn door het glas 'walsen', ruik en proef. Let behalve op de smaak ook op de nasmaak. Hoe langer deze aanhoudt, hoe beter het is.
Na het proeven worden eerst de andere glazen gevuld, en pas als laatste het glas van de voorproever.

De officiële inschenkvolgorde (na het proeven) is: dames eerst, daarna de mannen (iedereen in volgorde van aflopende leeftijd).

Schenk een wijnglas nooit helemaal vol. Vul het maximaal tot de hoogte waarop het glas op z'n breedst is.

Wacht met drinken totdat ieders glas gevuld is en er een gezamenlijke toast is uitgebracht.

Hou het glas altijd bij de steel vast. Zo voorkomt u dat de wijn te warm wordt en kunt u hem bovendien goed bekijken.

Als u drinkt bij het eten, veeg dan met een servet uw mond af voordat u een slok neemt. Zo voorkomt u vetvlekken op het glas.

Als u extra goed wilt proeven, kunt u er een beetje lucht bij slurpt.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu